Materials d´aula per a treballar la ciutadania digital


Què és?

És la competència més urgentment necessària per viure en el món interconnectat del segle XXI . Abarca tant el comportament personal (identitat digital i pensament crític i creatiu, empremta digital, seguretat personal i privacitat, ús  d´eines TIC per desplegar-se i avançar), com les relacions amb els altres (netiqueta,  plagiarisme, copyright, cyberbullying) o la construcció d’una societat més humana (cyberpunk, reducció de l´escletxa digital, lleis digitals), com es veu en aquesta llista de 9 blocs de la ciutadania digital.   

Materials curriculars

La Fundació Common Sense Media.org  (aliniada amb  referents com ISTE, ELA i AASL)  ofererix un currículum per a primària i 1r cicle d´ESO (en anglès) que conté els materials a punt per emprar a l´aula (vídeos, fitxes de treball, dinàmiques boníssimes). Es complementen amb propostes de feines per a casa i materials per als pares i mares. Seria fantàstic poder-los traduir al català (algun mestre jubilat o en atur?). Els materials són gratuïts i per baixar-los només és necessari registrar-se. Estan ordenats  en 5 blocs, seguint la proposta de Howard Gardner quan defensa que l’arrel de la ciutadania digital és l`ètica:

  1. Identitat ètica,
  2. Privacitat,
  3. Propietat i co-propietat,
  4. Confiança i credibilitat i
  5. Participació.

A la 2ª part d´aquest vídeo es poden veure alguns exemples preciosos d´aquest currículum enfocat a aprendre a partir de la recerca (PBL) i a través de l´aprenentatge cooperatiu.

Fonts emprades:

Commonsense Media: Digital Literacy and Citizenship Classroom Curriculum

Edutopia: Five-minute film festival. Teaching Digital Citizenship.

Aquesta entrada ha esta publicada en Competències bàsiques, Lesson Plans. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Materials d´aula per a treballar la ciutadania digital

  1. Anònim ha dit:

    Soy seguidora tuya de pinterest, pero ahora también de esta página. Me ha gustado mucho todos los contenidos que he visitado y la guardo con cariño para degustarla despacio. Muchas gracias por tu trabajo.

    • Guida ha dit:

      Muchas gracias por tus palabras. Como todos los que vivimos en este gran Claustro Virtual, compartimos lo que hacemos para ayudarnos unos a otros, por amor al arte, básicamente. Que pena que seas anónima… me hubiera gustado ver tus materiales.

Deixa un comentari