El primer trimestre. Com crear un bon clima?


Si durant el primer trimestre no perdem temps  en crear un bon clima d´aula i organitzar-la, llavors la classe s´autoorganitza sola, molts cops de forma caòtica i amb unes regles no idònies per aprendre (líders negatius o regnes de taifes), tal com ha recordat Neus Sanmartí, al curs sobre avaluació impartit l´agost 2011 a l´Escola d´Estiu de Menorca, recuperant una de les idees més polides de la Pedagogia institucional.  Per aprendre és necessari que l´alumne es sàpiga autoavaluar i per això és imprescindible un ambient cooperatiu, de confiança i d´orgull de que no anem a competir sinó a ajudar-nos a aprendre. Un clima on, com afirma també Perrenoud, l´autoritat i el clima no depengui tant del control del mestre com de l´autocontrol de l´alumne.

Però com crear aquest  clima propici a l´aprenentatge? Com institucionalitzar bé l´aula des de la primera setmana?. Segons l´equip de treball de la Universitat de Vic, liderat per Pere Pujolàs, implementar l´aprenentatge cooperatiu suposa seguir aquest procés:

Equip d´investigació dirigit per Pere Pujolàs

A la següent presentació hi trobareu tant propostes com la fonamentació teòrica per la creació d´un bon clima d´aula. 

Cliqueu sobre la imatge per accedir al PPT

 

 

Enllaços relacionats:

Com fer classes quan res funciona?

Qüestionaris d´autoavaluació per la 1ª setmana de classe.

Enllaços ( ja inclosos dins el PPT): 

1. Crear  COHESIÓ DE GRUP 

  •  70 Activitats i dinàmiques de grup per les primeres setmanes de classeObjectius:  Conèixer-nos. Exposar expectatives. Fer que tothom es senti acollit. Institucionalitzar un clima favorable a la cooperació per aprendre.

2. Formar GRUPS-BASE cooperatius

  • Creació de grups-base  cooperatius
  • Els grups esdevindran equips, tal com afirma Pere Pujolàs, en la mesura que durant el procés d´aprenentatge els emprem com a : 
    • B. Recurs per ensenyar. Veure técniques cooperatives simples i complexes per aprendre cooperativament.
    • C. Contingut a ensenyar. A través del Quadern de l´Equip. Els Plans de l´Equip. (veure PPT sobre la creació dels grups-base)

3. Iniciar el camí que permetrà lligar el  PLE al portafoli

  • El començament de curs és el temps idoni per detectar els interessos de l´alumne. Què el mou, què fa els diumenges a casa, què llegeix, què el preocupa…Aquest serà el punt de partida per elaborar el seu PLE, del qual una part, la referida a les seves fortaleses i debilitats, serà l´eix del portafoli.
Aquesta entrada ha esta publicada en Clima aula. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s