Les escoles del futur seran online?


Quan el 2001, l´OCDE va publicar el document What schools for future?,  sonava novedós i estrany que un dels escenaris de futur que es preveiés fos l’augment de l´aprenentatge online a primària  i el homeschooling juntament amb l´èxode dels mestres i el debilitament progressiu dels sistemes escolars tradicionals.

10 Anys després ja no és una predicció sinó una realitat confirmada  per aquests enllaços aportats per Jordi Miralles:

K-12. Als Estats Units ja es pot cursar la primària i la secundària completament en línia.  En aquest vídeo els alumnes expliquen la diferència entre l´escola tradicional – tots els alumnes fan el mateix al mateix temps-, i la seva – on hi ha tot el temps del món per plantejar moltes preguntes, dialogar amb el professor i  desplegar les pròpies aficions i habilitats -música, escriptura, lectura…-.

Cibermatex. Enllaç recomanat per Pilar Soro. Recull de recursos per l´educació online de MATEMÀTIQUES, FÍSICA I QUÍMICA, fet de forma voluntària per un professor. 5.000 vídeos. En castellà.

The Khan Academy, recull més de  1800 cursos en vídeo de tot el món i de tots els temes, principalment de matemàtiques. Sostinguda per Google, la Fundació Gates i gestionada per un sol professor.

Una realitat confirmada també pel darrer Congrés ISTE  2010. Les tendències actuals duen a rompre les  barreres de  l´espai (ubiqüitat de l´aprenentatge), del temps (aprenentatge permanent) i  les disciplines (interdisciplinària).

Aquest procés de canvi ve acompanyat per la riquesa de materials, software i aplicacions online que avui en dia ja tenim a l´abast i que moltes escoles reals han introduït dins els seus processos didàctics quotidians. Són escoles que mostren el camí del canvi, un camí que no passa perquè tots els alumnes facin el mateix al mateix temps sinó per tenir  temps per plantejar preguntes, dialogar  i  desplegar les pròpies aficions i habilitats. Només aquestes  podran aguantar una envestida que no ha fet més que començar.

Aquesta entrada ha esta publicada en Cursos online. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Les escoles del futur seran online?

  1. Oriol López ha dit:

    Per què no? A mi ja m’ha agafat una mica gran i la meva primària ha estat presencial, però he estudiat a la universitat presencial (UPC) i a la universitat en línia (UOC) i, sense desmerèixer el bon treball d’alguns professors de la universitat presencial, em quedo amb la UOC, de totes totes.

  2. Hola Guida:
    Sóc d’Ieduca, els webs de recursos. Et podries posar en contacte amb mi a l’email primaria@dgadmedu.caib.es
    Fas una feina excel·lent!
    Moltes gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s