Ortografia sense esforç (Daniel Gabarró)


ortografia sense esforçQuè feim amb aquest alumne que any rere any repeteix els mateixos errors ortogràfics? Com li podem donar a entendre? Per què invertir tantes hores a diversificació si no notem canvis?

Els quaders ORTOGRAFIA SENSE ESFORÇ (Daniel Gabarró), basats en la PNL (Conxita Puigarnau i Maite Pro) destinats a  primària, ESO i adults produeixen uns resultats espectaculars (en castellà 5 paraules produeixen el 10% dels errors i amb 15 paraules es domina el 30% dels errors, amb 67, el 60%) perquè no ensenyen normes ortogràfiques sinó l’estratègia que segueixen les persones amb bona ortografia.

No es fan activitats com sopes de lletres, mots encreuats, copiar paraules, dictats preparats, sinó que s’ensenya el procés mental que les persones visuals empren per aprendre.

Els visuals veuen la imatge mental d’aquella paraula. En canvi els que tenen mala ortografia (auditius), quan escolten una paraula, com núvol, s’imaginen un núvol, i proven de sentir la paraula, però sentint-la no poden saber si va amb b o v. Si són cinestèsics cercaran les sensacions que els provoca la paraula i tampoc els servirà. Els que tenen bona ortografia noten si la imatge que tenen de la parula és prou bona com per escriure-la amb seguretat.

Un exemple (cicle mitjà):

cavall

L’alumnat mira la paraula CAVALL i guarda la imatge al

cavall

seu cap.

Per assegurar-nos que l’estan guardant bé, demanem que, sense mirar-la, la lletregin enrere tothom

alhora i en veu alta: L, L, A, V baixa (és important dir V baixa per estar segur que no es confon amb la

B alta), A, C. Els demanem que la lletregin endavant tothom alhora i veu alta: C,A,V baixa, A, L, L (també podem dir LL).

És important començar lletrejant de la paraula al revés perquè és impossible usar la memòria auditiva per fer-ho i així ens assegurem que tothom usa la memòria visual per fer aquest exercici.

Escrivim el mot a la pissarra en majúscules. Els demanem que el tornin a mirar i s’assegurin que en tenen la fotografia al seu cap. Quan tothom la té al cap, esborrem el mot i fem unes preguntes més demanant que els que estiguin d’acord amb l’afirmació aixequin el braç en silenci:

Preguntem que aixequin la mà els que pensin que CAVALL porta un accent, comuniquem que els que no han aixecat la mà tenen raó. Si alguna persona falla, tornem a escriure el mot a la pissarra i li demanem que la miri fins que se la sàpiga, quan la sap l’esborrem i seguim fent preguntes de l’estil:

 • Aixequeu el braç en silenci si creieu que CAVALL s’escriu amb B alta.
 • Aixequeu el braç en silenci si creieu que CAVALL té dues A.
 • Aixequeu el braç en silenci si creieu que CAVALL acaba amb LL.
 • Aixequeu el braç en silenci els que creieu que la tercer lletra començant pel final és una A…


Quan pensem que tothom té la imatge del mot ben clara al seu cap, llavors demanem que tapin la paraula del quadern amb l’estoig o similar i fem unes preguntes que l’alumnat respon escrivint al seu quadern. Les preguntes són les següents:

1) Quina lletra és l’última de la paraula CAVALL? (L’alumnat només ha d’escriure la lletra LL a l’espai

destinat a això).

2) Quina lletra és la tercera començant des del final de la paraula i considerant la LL com una única

lletra? (L’alumnat ha d’escriure la lletra V a l’espai destinat a això).

3) Quina lletra és la primera? (L’alumnat ha d’escriure la lletra C a l’espai destinat a això).

4) Quina lletra va després de la primera A? (L’alumnat ha d’escriure la lletra V a l’espai destinat a això).

5) A sobre de quina lletra hi ha un accent? (L’alumnat ha d’escriure una ratlla o posar cap o similar).

6) CAVALL, quines vocals té? (L’alumant ha d’escriure A-A al lloc destinat a això).

Com avaluar?

La millor manera és mesurar el % de faltes i veure l’avanç. Es compta el nº de paraules mal escrites (si una paraula té tres faltes compta com una falta), ho multipliquen per 100 i ho dividim pel nº total de mots. Perquè sigui significatiu hem d’avaluar a partir d’un mínim de 300 paraules (podem emprar més d´un text).

Els quaderns JA NO es poden comprar online, però trobareu tota la informació sobre on trobar-los a la pàgina de Daniel Gabarró .

http://www.danielgabarro.cat/home/index.php?option=com_content&view=article&id=25&Itemid=28&lang=es

Júlia i Guida Al·lès

Aquesta entrada s'ha publicat en Assignatures i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

11 respostes a Ortografia sense esforç (Daniel Gabarró)

 1. Estrela Villaverde ha dit:

  Hola me llamo Estrela , soy profesora de Lengua gallega y literatura, POR FIN despues de tantos años discutiendo esto con compañeros y dándole vueltas , alguien piensa lo mismo, bueno, o yo pienso lo mismo, que no funcionaba en los alumnos la memoria visual a pesar de moverse mejor en este mundo que nosotros.
  Ni te imaginas lo importante que es!
  Intentaré ponerlo en practica y probar. Gracias

 2. Som l’escola Agustí Gifre de Sant Gregori (Gironès) i ens interessarien mostres dels quaderns i les guies dels cicles inicial, mitjà i superior.
  Tenim el material publicat anteriorment .
  Us deixem un telèfon de contacte: 972 428 182.
  Podeu demanar per en Xevi o la Marga.

 3. Joselu ha dit:

  Los enlaces que aparecen no son operativos. O me dice que hay error o me lleva a otra página. No funcionan. Tengo mucho interés en conocer los recursos para lengua castellana.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s