Llibres de text digitals i formació docent


El projecte 1:1 (un alumne, un ordinador) que ha proposat el Departament  coincidirà amb la implantació de les competències bàsiques als centres. Ambdues propostes,  esperades durant anys, desperten expectatives i preguntes:

Si el punt clau per assegurar-ne la implantació  i evitar els errors del passat (LOGSE) és la formació, com serà, tractarà sobre metodologia competencial?

Segons afirma el Departament a la wiki creada pel projecte llibre 1:1, la formació tractarà sobre l’operativa del llibre digital que el centre hagi escollit (Santillana o DIGITAL-TEXT) la PDI, com fer l’avaluació i la metodologia pedagògica… com enfocar les classes.

Quant de temps durarà la formació?

Cita textual: unes 4 hores són suficients per a cobrir l’objectiu de donar autonomia al docent per a fer les classes.

Suposam que és un error o una broma perquè en cas contrari es tractaria de pura ignorància. Qui cregui que el docent és autònom amb una formació de 4 hores o bé no sap quins coneixements TIC manegen els docents (gràcies als plans d’estudi que han eliminat els continguts TIC. Article Jordi Adell, punt 7) o  no sap quines implicacions metodològiques tenen les competències, o bé ho sap i ho vol ignorar:

 • Que els mestres han de saber formular preguntes i contextualitzar-les (no als llibres, sinó al món real, a la societat) per fer pensar i crear quelcom nou.
 • Que els mestres han de moure’s per la xarxa sense perdre’s. Que han d’ensenyar a cercar, mesclar, organtizar informació i crear productes propis en diferents formats, entre ells l’audiovisual.
 • Que han de saber transformar els continguts en tasques.
 • Que les seqüències didàctiques no poden consistir en CONTINGUTS-EXERCICIS-EXAMEN, sinó en PROBLEMES-PLANIFICACIÓ-RECERCA-TRANSFORMACIÓ-JUDICI ÈTIC-APLICACIÓ.
 • Que avaluar no és posar creus, ni que siguin digitals, sinó ensenyar a l’alumne a autoregular-se.
 • Que han de saber aplicar  el treball cooperatiu, les Webquests, les caceres, els projectes, l´ABP….

Algú creu que en 4 hores això s’aprèn?

Serà que s’han previst altres vies de formació no declarades?. Com que resulta estrany creure que  el Departament no sap quines implicacions metodològiques té ensenyar per competències,  hem de pensar que ho saben i no en volen fer cas. Per què?.

Perquè han arribat doblers de Madrid? (Zapatero se lanza a la digitalización….). Per l’acord amb Microsoft? Perquè comparteixen l’opinió del sector editorial segons la qual el sector editorial está mucho más preparado que el sistema educativo, que está en la prehistoria digital?. (El País, propietari a través de PRISA de Santillana).

Per què no hi ha doblers per formar els mestres?.

Si no es formaran els mestres, podran accedir al pla i emprar els materials propis enlloc dels de les editorials?. Vegeu aquí la resposta. (Wiki del Departament)


Aquesta entrada ha esta publicada en Opinió personal, Per pensar. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Llibres de text digitals i formació docent

 1. julio soriano ha dit:

  creo sinceramente, que esta propuesta de los libros digitales es muy buena, y que sepan todos mis alumnos de segundo y primero de la eso, que estoy ¡orgulloso de mi barriga!

  adios

 2. Comentario sobre Recursos didàctics per a secundària:Información de interés para el profesorado.
  Comentario sobre el “Plan Zapatero”
  Fuentes del sector del libro afirman que “el sector editorial está mucho más preparado que el sistema educativo, que está en la prehistoria digital”.
  Y yo me pregunto:
  ¿Quienes son los autores de todos los recursos digitales libres colgados en Internet?
  En vez de devolvernos la pelota, ¿Por qué no trabajamos juntos?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s