Aules high-tech, aules que bullen


Vàries universitats americanes (Harvard, Maryland, Colorado…. i el MIT, a la foto) han decidit  subtituir les lliçons magistrals per classes més petites on s’enfatitza l’aprenentatge interactiu i col·laboratiu. La decisió s´ha pres aquesta tardor derprés d´anys d’experimentació i debat (i resistència) per part de l’alumnat. Com a resultat al MIT ha augmentat l’assistència i el percentatge de fracàs ha disminuit un 50%.

Les classes són high-tech, 80 estudiants, 13 taules rodones equipades amb ordinadors en xarxa i PDI a les parets.  Els profes fan una breu presentació i els estudiants a treballen en petits grups. Professors i alumnes dirigeixen experiments conjuntament. Els profes tenen assistents docents. L´aula bull. Els alumnes demanen, conversen, escriuen, investiguen…. Els ha costat entendre que les classes no han de ser lliçons magistrals. Al MIT aquest nou enfocament s´anomena TEAL (Technology Enhanced Active Learning).

Han estat els departaments de Física els que més han treballat per demostrar que els estudiants aprenen i apliquen millor el coneixement a través d´un aprenentatge interactiu, col·laboratiu, centrat en l’estudiant.

“Així com tu no pots ser un corredor de fons mirant maratons per la TV, tu has de FER ciència, i atrevessar el procés de pensament i no només MIRAR com el teu instructor ho fa”. (Professor de física del MIT, Mazur).

Carl Wieman, Nobel de Física i professor de la Univ. de Columbia: “El cervell humà pot retenir com a molt 7 diferents ítems a la memòria a curt termini i no pot processar alhora més que 4 idees alhora. Però el nombre de nous ítems que s’espera que recordin i processin els estudiants a una classe magistral és molt més gran. Per això no ens ha de sorprendre que només retenguin una petita fracció d’allò que se’ls presenta en aquest format”.

“T’han d’estar mirant atentament, entenent-ho tot? ”  deia el Professor Sciolla . “O han d’estar pensant?.

Font: New York Times (14/1/09)

Aquesta entrada ha esta publicada en Bones pràctiques, Canvis socials, Educació_notícies, Per pensar. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Aules high-tech, aules que bullen

  1. carme barba ha dit:

    Genial!!!
    gràcies una vegada més, ets una mina
    Una abraçada
    Carme

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s