Entrevista a Ferran Ferrer. Per què Catalunya està a la cua?


El catedràdic d’educació comparada de l´UAB Ferran Ferrer, i director de l’informe de la Fundació Bofill, va ser entrevistat al programa de Josep Cuní. Un resum:

Quins són els requisits que donen qualitat a un sistema educatiu?

  1. La formació dels professors per educar en la diversitat. El problema no rau en la immigració (països com Finlàndia tenen taxes elevades d’immigrants amb resultats exitosos),  sinó en tenir aules amb 23 nacionalitats i un sol mestre sense preparació per fer una educació individualitzada.
  2. L’autonomia dels centres. Vol dir capacitat per dissenyar el propi currículum, i per escollir i incentivar el professorat.
  3. Un bon lideratge dels equips directius respecte al professorat i respecte a  la participació en el barri. Aquestes dues propostes estan recollides a la Llei d´Educació.

És una bona mesura obligar a un repart equitatiu d’alumnes entre públics i privats?

  • Els centres catalans presenten diferents resultats segons siguin  privats (resultats superiors a la mitjana OCDE) o públics (inferiors), però la causa no està en què els privats tenguin un millor sistema de funcionament sinó en la classe social dels alumnes que atenen i la falta de mesures formatives del professorat.
  • La classe social no tindria per a què determinar els resultats. Repartir els immigrants equitativament entre públics i privats no és una garantia d’èxit. La garantia d’èxit és que els centres funcionin bé. Finlàndia té un dels índexs més alts de llibertat d’elecció de centres i els pares no l’aprofiten perquè les públiques són tan bones com les privades.

Què pensa de les aules de benvinguda?

  • Abans de posar-les a rodar s’hauria d’haver fet una avaluació a fons de les aules d’acollida i s’haurien d’haver escoltat les opinions de les persones que les gestionen.

Per què els alumnes catalans presenten índexs tan baixos en comprensió lectora?

  • És un problema comú a tota Europa. Entre altres causes perquè no es llegeix a l’aula, i perquè el mestre no assumeix el rol de referent com a lector davant els alumnes.
Aquesta entrada ha esta publicada en Educació_notícies. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s